Εξαλείψτε τις ουλές και τα σημάδια ακμής

Η ακμή μπορεί να αφήσει ουλές και σημάδια στο πρόσωπο και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Ένα ποσοστό 90% – 95% των εφήβων θα αναπτύξει ακμή, η οποία επιμένει στην ενήλικη ζωή σε περίπου 12%-14% των περιπτώσεων.[1] Ένα στα πέντε άτομα αυτού του πληθυσμού θα αποκτήσει ουλές, μια μόνιμη επιπλοκή με ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.[2] Ωστόσο, οι θεραπείες στο σπίτι ή στο ιατρείο μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαχθείτε από αυτές.

Οι θεραπείες για τη διαχείριση της ακμής και τη μείωση της εμφάνισης των ουλών συνήθως περιλαμβάνουν φυσικές ή φαρμακευτικές ουσίες και μη επεμβατικές διαδικασίες.

Πώς να αφαιρέσετε ουλές και σημάδια ακμής στο πρόσωπο
Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Όπως τονίζει η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, “Η επιλογή της θεραπείας δεν είναι απλή υπόθεση, επειδή εξαρτάται από τον τύπο, τη σοβαρότητα και το μέγεθος των ουλών. Για αυτό πρέπει να γίνεται από δερματολόγο. Ανάλογα με την περίπτωση σας μπορεί να περιλαμβάνει κρέμες με ρετινοειδή ή άλλες ουσίες, χημικά πίλινγκ, θεραπεία με laser, microneedling, φωτοθεραπεία ή και χειρουργική επέμβαση σε κάποιες περιπτώσεις.”

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη

Τύποι ουλών ακμής

Οι ουλές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ως προς το σχήμα, το μήκος, το βάθος και τις διαστάσεις και συχνά συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ουλών ακμής.[3]

Ατροφικές ουλές

Οι ατροφικές ουλές ακμής είναι πιο συχνές από τις χηλοειδείς και τις υπερτροφικές ουλές με αναλογία 3 : 1.[4] Εμφανίζονται ως μικρές εσοχές στο δέρμα και δημιουργούνται όταν αυτό δεν παράγει αρκετούς ινοβλάστες κατά τη διαδικασία επούλωσης. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην παραγωγή κολλαγόνου.

  • Οξυγώνιες ουλές (Icepick scars). Είναι μικρές ουλές με εσοχές που εκτείνονται βαθιά μέσα στο χόριο και κάποιες φορές μπορεί να φτάσουν μέχρι τον υποδόριο ιστό. Είναι η συχνότερη μορφή ουλών ακμής και εντοπίζονται κυρίως στις παρειές. Αφορούν το 60% – 70% περίπου των ατροφικών ουλών και ομοιάζουν με ουλές ανεμοβλογιάς.
  • Κυβοειδείς ουλές (Boxcar scars). Είναι οι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης. Πρόκειται για εμβυθισμένεςστενές ουλές, με μεγαλύτερες εσοχές από τις οξυγώνιες και σαφή άκρα σε μορφή τετραγώνου.
  • Κυματοειδείς ουλές (Rolling scars). Εμφανίζονται πιο σπάνια, έχουν ασαφή άκρα και o συνδυασμός αυτών προσδίδει στο δέρμα μια κυματιστή εμφάνιση.

Υπερτροφικές ουλές

Αυτές συμβαίνουν όταν το δέρμα παράγει κατά την επούλωση υπερβολικό αριθμό ινοβλαστών, προκαλώντας μια υπερυψωμένη ουλή.

Χηλοειδείς ουλές

Ομοιάζουν με τις υπερτροφικές ουλές, αλλά είναι πιο παχιές. Συχνά εμφανίζουν υπερμελάγχρωση, που καθιστά την επιφάνεια της ουλής πιο σκούρα από το περιβάλλον δέρμα. Τείνουν να έχουν ερυθρό ή καφέ χρώμα και κάποιες φορές ενδέχεται να προκαλούν κνησμό ή πόνο.

Τύποι ουλών ακμής

Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους

Πληθώρα από κρέμες με φυσικές ουσίες από εκχυλίσματα βοτάνων υπόσχονται να σας απαλλάξουν από τις ουλές ακμής. Αλλά, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτά τα προϊόντα μπορεί να επιφέρει κάποια βελτίωση στην εμφάνιση των ουλών. Επιπλέον, ορισμένες κρέμες ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό ή άλλα προβλήματα, οπότε πρέπει να τις χρησιμοποιείτε με προσοχή.

Η αντιμετώπιση με φυσικές θεραπείες ενδέχεται να έχει κάποια οφέλη στις επιφανειακές και μικρές ουλές. Ωστόσο, σε βαθιές βλάβες του δέρματος και ουλές, οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά όφελος.

“Επειδή οι ουλές ακμής προκύπτουν από αλλαγές στην ποσότητα και τη δομή του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών στο δέρμα, οι θεραπείες με κρέμες που περιέχουν αλόη βέρα, μέλι, έλαιο καρύδας και άλλα φυσικά συστατικά δεν δύνανται να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των ουλών όταν αυτές αναπτυχθούν. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι με φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική θεραπεία” λέει η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη και συστήνει να κλείσετε ένα ραντεβού σε δερματολόγο.

Κρέμες και αλοιφές με φαρμακευτικές ουσίες

Διάφορα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε μορφή κρέμας ή αλοιφής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των ουλών ακμής. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, για αυτό πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός δερματολόγου πριν προβείτε στη χρήση τους. Συνήθως, τα φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά.

Σαλικυλικό οξύ

Οι κρέμες σαλικυλικού οξέος βοηθούν στην απομάκρυνση από τους πόρους του δέρματος των ρύπων, των νεκρών κυττάρων και άλλων υπολειμμάτων που οδηγούν σε ακμή. Ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος και της ερυθρότητας στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση ουλών. Ενδέχεται να προκαλέσουν ξηρότητα ή ερεθισμό.

Ρετινοειδή

Ορισμένα τοπικά ρετινοειδή μειώνουν τις βλάβες της ακμής, εμποδίζουν τη φλεγμονή, επιταχύνουν την αναγέννηση των κυττάρων και μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένους τύπους ουλών. Είναι σημαντικό να φοράτε αντιηλιακό σε εξωτερικούς χώρους, επειδή τα ρετινοειδή προκαλούν ερεθισμό του δέρματος όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Άλφα υδροξυοξέα

Τα άλφα υδροξυοξέα είναι μια ήπια μορφή οξέος, όπως το γλυκολικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Προκαλούν απολέπιση που αφαιρεί το εξωτερικό στρώμα του δέρματος για να αποκαλύψει το νέο δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Αυτή η διαδικασία συμβάλλει στη μείωση της υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από ουλές. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανιστεί οίδημα, κάψιμο και κνησμός.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι οι κρέμες, τα τζελ και οι λοσιόν που χορηγούνται χωρίς συνταγή, αν και δύνανται να προκαλέσουν κάποια βελτίωση στην εμφάνιση, είναι αδύνατον να αφαιρέσουν ή να ισοπεδώσουν πλήρως μια ανάγλυφη ουλή.

Αντιμετώπιση με ιατρικές θεραπείες

Ορισμένες ιατρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ουλών της ακμής.

Ανάλογα με τον τύπο δέρματος, τον τύπο των ουλών και την έκταση τους, ο δερματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη διαδικασία θεραπείας ή συνδυασμό θεραπειών.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Αντιμετώπιση με λέιζερ

To λέιζερ εγγυάται αξιοσημείωτη βελτίωση των ουλών ακμής, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Το λέιζερ αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος για να αποκαλύψει τα νεότερα κύτταρα που βρίσκονται από κάτω, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση της εμφάνισης και της υφής των ανάγλυφων ουλών.

YouTube video

Για τη θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται κυρίως το Fractional Laser CO2 εξαιτίας της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας που παρέχει. Σε επιφανειακές ουλές δύναται επίσης σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί το Laser erbium από μόνο του ή σε συνδυασμό με το Fractional.[5][6][7][8]

Χημικά peeling

Τα χημικά peelings είναι μια δημοφιλής θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα[9] Ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει έναν τύπο απολέπισης (peeling) που είναι κατάλληλος για τον τύπο δέρματος σας και τη σοβαρότητα της ακμής και των ουλών.

Οι ήπιες υπερτροφικές ουλές μπορούν να αντιμετωπιστούν με χημικά πίλινγκ. Για πιο εμφανείς υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδείς, η θεραπεία με laser ή η δερματολογική χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως μια πιο κατάλληλη προσέγγιση.

Για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής, συνήθως χρησιμοποιείται το γλυκολικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με γαλακτικό και μανδελικό οξύ, ενώ εξαιρετικά αποτελέσματα έχει επίσης το τριχλωροξικό οξύ (TCA).[10]

Ανάλογα με την περίπτωση σας, ο δερματολόγος σας θα συστήσει ποιο είναι το κατάλληλο χημικό peeling για εσάς. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει υπερμελάγχρωση της ουλής, μπορεί να σας συστήσει αζελαϊκό οξύ εξαιτίας των λευκαντικών ιδιοτήτων του.

Ενέσεις κορτικοστεροειδών

Εάν έχετε υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές ακμής, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση και την εξομάλυνση του ουλώδους ιστού. Ο δερματολόγος κάνει μια σειρά ενέσεων, οι οποίες γίνονται μία κάθε φορά σε μεσοδιάστημα λίγων εβδομάδων, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα θεραπείας ουλών ακμής με Fractional Laser

Αποτελέσματα θεραπείας ουλών ακμής με Fractional Laser

Δερματικά πληρωτικά (fillers)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει δερματικά fillers για τη θεραπεία ατροφικών ουλών ακμής. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τις κυματοειδείς και τις κυβοειδείς ουλές. Ενδείκνυνται για μαλακές και επιφανειακές βλάβες, αλλά δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά σε οξυγώνιες ουλές (ice-pick).

Οι επιλογές των πληρωτικών περιλαμβάνουν:[11]

  • Κολλαγόνο
  • Πολυμεθυλομεθακρυλικό
  • Υαλουρονικό οξύ
  • Πολυακρυλαμίδιο
  • Πολυ-L-γαλακτικό οξύ
  • Σιλικόνη

Ανάλογα με το πληρωτικό υλικό, το άτομο μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβει τη θεραπεία μετά από μερικούς μήνες.

Είναι σημαντικό να λάβετε τη γνώμη ενός δερματολόγου πριν επιλέξετε τη θεραπεία. Για παράδειγμα, το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλές, αλλά διαρκεί για ορισμένο διάστημα, ενώ η σιλικόνη πιθανόν να διαρκέσει για πάντα. Αλλά η σιλικόνη ενδέχεται να προκαλέσει κοκκιωματώδεις ή ινωτικές αντιδράσεις, ενώ ενέχει τον κίνδυνο να μετακινηθεί από το σημείο της ένεσης και η διόρθωση της είναι πολύ δύσκολη.

Microneedling

Το Microneedling είναι η τεχνική με την οποία εισάγονται μικροσκοπικές βελόνες στο δέρμα που περιβάλλει την ουλή για να διεγείρει την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου. Το κολλαγόνο που παράγεται μειώνει την εμφάνιση των ατροφικών ουλών ακμής εξομαλύνοντας το δέρμα.

Αρκετές κλινικές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του microneedling σε ουλές ακμής.

Σε μία από αυτές, μετά από έξη συνεδρίες κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου, oι ασθενείς παρατήρησαν βελτίωση στην εμφάνιση των ουλών και την υφή του δέρματος και εξέφρασαν την υψηλή ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα.[12]

Μια άλλη μελέτη διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός του microneedling με τζελ πολυμεθυλομεθακρυλικού κολλαγόνου, είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικός από το microneedling από μόνο του.[13] Το ίδιο διαπιστώνεται και σε άλλες μελέτες συνδυασμού του microneedling με γλυκολικό οξύ ή με τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε ατροφικές ουλές ακμής στο πρόσωπο.[14]

Μικροχειρουργική

Σε σπάνιες περιπτώσεις, σε ουλές με ιδιαίτερα εκτεταμένο σχήμα ενδείκνυται θεραπεία με μικροχειρουργική για τη θεραπεία των ουλών ακμής. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία με τη χρήση punch ή με λεπίδα.

Γιατί να μας επιλέξετε

Η δερματολογία διαθέτει σήμερα ένα οπλοστάσιο σύγχρονων θεραπειών που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ουλές ακμής που προηγουμένως θεωρούνταν μη αντιμετωπίσιμες.

Εάν θέλετε να απαλλαχθείτε από ουλές και σημάδια ακμής, κλείστε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού σε μία από τις 15 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού θα αξιολογηθεί ο τύπος των ουλών ακμής, το ιατρικό ιστορικό σας και θα συζητήσουμε το πρόγραμμα θεραπείας, το κόστος και τα αποτελέσματα που θα έχετε με παραδείγματα από φωτογραφίες ασθενών  που έκαναν την ίδια θεραπεία.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL